Kerro, kerro Linkedin, millainen olen työnantaja

Työnantajamielikuva. Mielikuva työnantajasta. Kun mukana on sana mielikuva, niin aihe kiinnostaa tietenkin meitä tiedonvälitystaktiikoiden taikureita ja mielikuvien maalaamisen mestareita. Perinteisen määritelmän mukaan brändi on se, mitä ihmiset sanovat sinusta silloin, kun et ole itse paikalla. 2000-luvulla on ollut päivän selvää, että brändi tulee todeksi tekojen kautta. Viimeistään 2020-lukuinen keskittymiskyky on lisännyt määritelmään, että tarvitaan tekojen jatkuva sarja. Kaikki tuo pätee työnantajamielikuvaankin: se on puheissa niin kahvihuoneessa kuin alan työntekijöiden someryhmissäkin. Mielikuvaan vaikuttamiseen tarvitaan tekoja ja hyvää viestintää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Parhaimmillaan syntyy vetovoimaa ja pitovoimaa ja kassakin kiittää.

Asiakkaiden lisäksi myös työntekijät vaativat yritykseltä entistä vastuullisempaa toimintaa ja paine kasvaa koko ajan. Samaan aikaan yhä useampi kaipaa työltään myös merkityksellisyyttä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: alan vastuullisimmalla toimijalla työskentely tuntunee merkityksellisemmältä kuin jollain muulla, joten pistähän vastuullisuus minttiin. Merkitystä voi työnantaja myös tarjota ihan vain kertomalla asiat oikein. Itse joskus muutama vuosi sitten saunan lauteilla kehuin ystäväni työpanosta erityisnuorisotyössä ja vähättelin oman työni merkityksellisyyttä viestinnän kirjoittajana. Ystäväni muistutti, että kun minä autan asiakkaita menestykseen, pysyy perheillä leipä pöydässä ja nuorten pahoinvointi helpottaa.

Näen, että Simon Sinekin kuuluisa Start With Why -teesi toimii myös työntekijöiden motivoinnissa. Kerro siis sekä nykyisille että potentiaalisille tuleville työntekijöille miksi tätä tehdään. Olen sen verran lähellä milleniaalia uskoakseni myös, että emme halua tiimimme jäsenten olevan tiimissä koska firmalla on hyvä palkkabudjetti vaan sen vuoksi, että työntekijät uskovat samoihin asioihin kuin työnantaja. Kellonympärys mielekästä työtä voi olla voimaannuttavakin kokemus, mutta varttikin epämielekästä puuduttaa. Motivoitunut henkilöstö on yksi menestyvän yrityksen tärkeimmistä voimavaroista

Työnantajamielikuvassa kantavat samat keinot kuin brändeissä yleensäkin: älä rakenna julkisuuskuvaa vaan todellisuutta. Rakenna työpäivä­kokemusta, josta on ilo puhua työpaikalla ja hehkuttaa somessa ja josta työntekijät itsekin kertovat mielellään. Yrityksen kaikki markkinointi pitää tietenkin olla uskottavaa oman väen silmissä, mutta työntajanamielikuvasta viestiminen on se ihan vihonviimeinen paikka livetä totuudesta. Jos lähdet kaunistelemaan yrityskulttuuria katteettomalla viestinnällä, niin pääset taatusti rekrytoimaan entistä useammin, mutta väärästä syystä.

Kulunut poikkeuksellinen aika on ollut kova stressitesti myös jokaisen yrityksen sisäiselle viestinnälle ja työnantajamielikuvalle. Lyhyesti sanottuna: se miten poikkeusoloissa on toimittu, näkyy työhyvinvoinnissa ja työnantajamielikuvassa vielä pitkään tilanteen normalisoiduttua. Vaikka olisi päädytty irtisanomisiin, on toisiin yrityksiin palaajia enemmän kuin toisiin. Puolentoista vuoden aikana olemme kokeneet hienon digiloikan ja vähintäänkin askeleen yrityskulttuureissa. On ollut pakko luottaa ja antaa lisää vastuuta. Todellakin toivon, että tuo on ollut hyvä ja opettavainen askel.

Roihun teesit työnantajamielikuvasta viestintään:

  • Kerro kaikille miten ylpeä olet porukastanne ja miten teillä tehdään töitä

  • Jaa muillekin haasteet ja voitot poikkeusajan keskellä: se yhdistää

  • Puhu visiostanne omille ja muille: brändit, joita pidetään merkityksellisinä, kasvavat kaksi kertaa nopeammin kuin muut.

Roihu Inc. tukee yritystäsi liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamisessa. Mielikuvia ei meiltä löydy suoraan hyllystä, mutta olemme erinomainen kumppani, kun haluat luoda tai kehittää sellaisen.